• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Василь Коцулим - претендент на занесення до Книги Пошани (посмертно)

eye

339

26.02.2021 12:05

RSS

Відділ культури і туризму Хмільницької міської ради звернувся з клопотанням про занесення до Книги пошани та пам'яті «Гордість Хмільника» прізвища Коцулима Василя Тимофійовича (посмертно) – самодіяльного композитора, автора різноманітних пісенних творів, першого керівника хору ветеранів війни та праці районного Будинку культури і засновника хору української народної пісні «Зорецвіт».

Василь Тимофійович народився 28 липня 1947 року в родині Тимофія Федоровича та Катерини Дмитрівни Коцулимів. Батьки прищепили синові палку любов до музики і пісні, в які він закохався ще з раннього дитинства.

У 1960 році юнак закінчив музичну школу і з того часу не розлучався ні з музикою, ні з піснею. Працював учителем музики та співів у с.Гонтівка. Після служби у лавах радянської армії вступив на музично-педагогічний факультет Вінницького педагогічного інституту ім. М.Островського.

Після закінчення навчання розпочав свою педагогічну діяльність в м. Хмільнику. Тут він працював учителем музики та співів у ЗОШ № 3, потім - викладачем у дитячій музичній школі. Створив дитячий духовий оркестр, який діяв 20 років і був окрасою культурно-мистецьких заходів не тільки міста та району, а й багато років підкоряв серця слухачів у Вінницькому українсько-польському таборі «Лісова поляна», міжнародному таборі «Молода гвардія» м.Одеси. У 1988 році, як кращий дитячий духовий оркестр Вінницької області, колектив був нагороджений поїздкою до республіки Польща.

Створений Василем Коцулимом дитячий фольклорний ансамбль «Ложкарі» та він особисто у складі різних делегацій творчих митців України давали концерти у Кабардино-Балкарській АРСР та м.Липецьку.

Високі досягнення музиканта та хормейстера були належно оцінені. Він був нагороджений медаллю «За трудову відзнаку», нагрудним знаком ЦК Профспілок СРСР «За досягнення в самодіяльному мистецтві», удостоєний почесного звання «Відмінник народної освіти України», був лауреатом Всесоюзних та республіканських фестивалів художньої самодіяльної творчості.

Тісна співпраця поєднала музиканта з творчим колективом Хмільницького районного Будинку культури. Він став першим керівником хору ветеранів війни та праці, який уже понад 35 років радує глядачів своїм мистецтвом, керував й іншими колективами, у яких і сам брав участь, адже був ще й прекрасним солістом. За роки творчої роботи на культурно-мистецькій ниві ним переспівано сотні пісень.

У 2004 році Василь Коцулим організовує чоловічий вокальний ансамбль «Хмільниченьки», на базі якого у 2006 році створює хор української народної пісні «Зорецвіт».

Завдяки наполегливій праці вже перші виступи хору полонили глядачів, вражаючи їх технічною вправністю та емоційною подачею.

За вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність постановою колегії управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації від 04.07.2007 року № 4/5 хору було присвоєно звання «Народний аматорський колектив». За роки творчої діяльності на численних концертних площадках міста і району, у багатьох куточках Вінницької області (Тульчин, Калинівка, Літин, Жмеринка тощо) «Зорецвіт» дав понад сотню концертів.

Хор неодноразово брав участь у святкуванні урочистих дат видатних діячів мистецтва, композиторів Вінниччини, за що був нагороджений грамотами та подяками управління культури та туризму Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької обласної ради та Вінницького обласного центру народної творчості.

У 2009 році гурт здійснив концертний тур Республікою Польща, в рамках якого взяв участь у ІІІ Міжнародному фестивалі гірських культур лемків та гуралів «Щавниця - 2009» та виступив спільно з Муніципальним камерним хором міста Щавниці у костелі селища Яворки.

У 2011 році хор здобув диплом Лауреата ІІ ступеня Всеукраїнського фестивалю-конкурсу аматорських колективів вокально-хорового мистецтва «Пісня над Дніпром» у місті Києві. У серпні цього ж року за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток регіону колектив було занесено на районну Дошку пошани.

У 2013 році управління культури та туризму Вінницької обласної державної адміністрації визнало народний аматорський хоровий колектив української пісні «Зорецвіт» кращим колективом вокально-хорового мистецтва Вінницької області.

Як справжній професіонал Василь Коцулим вміло об’єднував навколо себе талановитих і небайдужих людей, які не лише шанують прадавнє коріння, пісні і традиції, культурні й історичні надбання, але й намагаються примножити їх. Його багаторічна творча діяльність була спрямована на розвиток духовності народу, на зміцнення його національної свідомості, на плекання рідної української пісні.

Інтелігентний, тактовний, ввічливий, чуйний, добрий, вимогливий, відповідальний - саме таким пам’ятають його колеги та хористи. За особистий внесок у розвиток і популяризацію хорового мистецтва на Вінниччині він був неодноразово нагороджений грамотами, дипломами та подяками Верховної Ради України, Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницького обласного Центру народної творчості, Хмільницькою райдержадміністрацією, Хмільницькою районною і міською радами.

На честь засновника хору Василя Коцулима після його смерті за погодженням із Хмільницькою районною радою його ім'я присвоєно колективу «Зорецвіт». Тепер це народний аматорський хоровий колектив української пісні «Зорецвіт» ім.Василя Коцулима.

У лютому ц.р. виповнюється 15 років з часу заснування «Зорецвіту» - одного з кращих хорових колективів Вінницької області. Це вагома підстава висловити подяку та шану його засновнику і першому керівнику, який упродовж всього свого життя плекав мелодійну українську пісню і щедро ділився з людьми своєю безмежною любов’ю до неї.

Виконавчий комітет Хмільницької міської ради

Назад до розділу