• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У Хмільницькій громаді реалізують проект «Чисте повітря»

eye

411

12.03.2021 12:32

RSS

У 2011 році природні території, на яких знаходиться місто Хмільник, а також прилеглі населені пункти, які зараз увійшли до складу Хмільницької міської територіальної громади, віднесено до курорту державного значення. На території нашої громади розташовані 8 санаторіїв, а також бази відпочинку. Тобто наше місто та прилеглі території позиціонують себе, як екологічно чисту територію, де можна суттєво покращити здоров’я.

Але, особливо у весняний та осінній період, спостерігається масове спалення мешканцями громади рослинних решток, що суттєво погіршує стан повітря. Це негативно впливає на здоров’я жителів громади, а також формує негативне враження у відпочивальників та гостей міста, суттєво впливаючи на імідж нашої громади, як оздоровчого центру.

Щоб вирішити цю проблему Хмільницькою громадською організацією «ПРАВО» в партнерстві з Хмільницькою міською радою розроблено проект «Чисте повітря».

Проект презентовано 11 березня 2021 року в КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради.

Від Хмільницької міської ради до участі в цьому заході долучилися: в.о. начальника управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради Інна Литвиненко та головний спеціаліст юридичного відділу міської ради Оксана Тендерис.

Також захід відбувся за участі Хмільницького бюро правової допомоги, інститутів громадянського суспільства, які діють на території громади.

Під час презентації обговорено основні проблеми, які, на думку учасників, є причиною спалення рослинних решток, що, в свою чергу, призводить до забруднення повітря, а саме:

  • Неусвідомлення шкоди для здоров’я;
  • Нерозуміння вигод від компостування рослинних решток;
  • Відсутність належного контролю за дотриманням Правил благоустрою;
  • Відсутність альтернативи (наприклад, безкоштовна можливість вивезти рослинні рештки на місце сміттєзвалище чи для компостування);

У рамках реалізації проекту буде проведено таку роботу:

  • по перше – буде поінформовано членів громади про шкідливість спалення рослинних решток та про альтернативну можливість компостувати рослинні рештки, або безкоштовно вивезти рослинні рештки на міське сміттєзвалище. Для цього буде здійснено публікації на сайті організації та партнерських організацій, надруковано 4000 буклетів, а також проведено інформаційні зустрічі;
  • по друге – буде відібрано 10 осіб, які пройдуть навчання за спеціальною програмою і зможуть стати громадськими інспекторами з благоустрою. Варто зазначити, що громадські інспектори матимуть повноваження складати адмінпротоколи про порушення Правил благоустрою та передавати їх до адміністративної комісії при виконавчому комітеті міської ради;
  • по третє – буде забезпечено і поінформовано членів громади про безкоштовну можливість для мешканців громади вивезти рослинні рештки на місцеве сміттєзвалище чи для компостування;

Таку роботу планується виконувати в партнерстві зі структурними підрозділами Хмільницької міської ради, старостами, Хмільницьким бюро правової допомоги та всіма зацікавленими громадськими організаціями.

Термін реалізації цієї ініціативи – 6 місяців.

Варто зазначити, що фінансування цієї ініціативи відбувається в рамках проекту EPAIU, що виконується Міжнародним фондом «Відродження» за фінансування і сприяння Посольства Швеції в Україні.

ГО «Екодія» є отримувачем фінансової підтримки в рамках цього проекту і реалізує Програму підтримки активістів, що відстоюють покращення якості повітря у містах України, «Друге дихання». Громадська організація «ПРАВО» стала переможцем конкурсу і реалізовуватиме проект «Чисте повітря» в Хмільницькій міській територіальній громаді.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

За інформацією ГО «ПРАВО»

Назад до розділу