• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як працювати, щоб заробляти! – пропозиції для громади

eye

518

25.03.2021 12:09

RSS

Хмільницький міський голова Микола Юрчишин, міська рада та її виконавчий комітет пропонують жителям населених пунктів громади розглянути державні програми підтримки видів сільськогосподарської діяльності.

Заохочуємо громаду до розвитку сільського господарства на земельній ділянці.

Це – нелегка справа, але що дається легко?! Разом зможемо подолати труднощі!

Вибір - за Вами!

- Малина

- Смородина

- Лохина

- Груша

- Фундук

- Грецький горіх

- Бузина

- Лікарські рослини

- Приватна міні молочна ферма (10, 30, 50 голів)

- Відгодівля свиней (50, 100, 200 голів)

- Дорощування бройлерів (500, 1000 шт.)

За умови організації сільськогосподарського кооперативу чи іншої форми господарської діяльності (товариство, селянське фермерське господарство, сімейне фермерське господарство, фізична особа-підприємець) можна отримати наступну фінансову допомогу з державного чи обласного бюджету:

Програми підтримки для різних видів сільськогосподарської діяльності, які діяли у 2020 році та на які було виділено з державного бюджету 4 млрд. грн.:

Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств

Державна підтримка надавалась:

1) ФГ, яке має чистий дохід від реалізації продукції (послуг) за останній рік до 20 млн. грн.. шляхом:

  • бюджетної дотації за утримання корів (5000 грн, але не більше ніж 250 000 грн ФГ, у власності яких перебуває від 5 корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, за кожну наявну, станом на 01 серпня поточного року корову)
  • часткової компенсації витрат, пов’язаних з наданими с/г дорадчими послугами (виплата 90% вартості, але не більше ніж 10 000 грн с/г дорадчим службам)
  • бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь (1 га) – новоствореним ФГ (3000 грн на 1 га, але не більше 60 000 грн на одне ФГ)

2) с/г обслуговуючому кооперативу, до складу якого входять одне і більше ФГ, шляхом відшкодування 70% вартості вітчизняних техніки та обладнання, придбаних, як за власні кошти, так і за кредитні (до 3 млн. грн. на один кооператив).

Фінансова підтримка на поворотній основі (безвідсоткові кредити) через Український Державний Фонд підтримки фермерських господарств

У розмірі до 500 тис. грн на одне ФГ.

Цю допомогу, відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1102, можуть отримати на конкурсних засадах усі ФГ, окрім тих, які мають заборгованість перед Укрдержфондом та його регіональними відділеннями, яких визнано банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство та які перебувають у стадії ліквідації, а також, у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів.

Державна підтримка через доплати на користь застрахованих осіб - членів/голів СФГ

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565 «Про затвердження Порядку надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» доплата здійснюватиметься протягом 10 років у розмірі від 0,9 до 0,1 мінімального страхового внеску, виключно за умови сплати решти внеску головою/членами СФГ. Доплату можуть отримати члени/голова СФГ без статусу юридичної особи, яке створене відповідно до статті 8-1 Закону України “Про фермерське господарство” та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи.

Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції

Була передбачена за такими напрямами:

  • дотація за бджолосім’ї (за наявні від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 грн за бджолосім’ю)
  • відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів (до 50% вартості)
  • відшкодування вартості тваринницьких об'єктів (до 30 % вартості)
  • відшкодування вартості об’єктів із зберігання та переробки зерна (до 30 % вартості)
  • компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів (до 25% обсягу залучених кредитних коштів для отримувачів 2019-2020 років)

Фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства

  • на придбання садивного матеріалу (після закладення насаджень) у розмірі до 80% вартості;
  • спорудження шпалери і встановлення систем краплинного зрошення у розмірі до 30% вартості (після завершення монтажних робіт);
  • нового будівництва та реконструкції холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду та хмелю власного виробництва, цехів первинної переробки технічних сортів винограду, плодів та ягід власного виробництва, об’єктів із заморожування плодів та ягід виробникам, які вирощують плоди та ягоди, у розмірі до 30% вартості;
  • придбання ліній товарної обробки плодів та ягід виробниками, які вирощують плоди та ягоди, автоматизовані лінії з висушування плодів, ягід та хмелю власного виробництва, лінії з переробки власно вирощених плодів, ягід та технічних сортів винограду на соки, пюре, виноматеріали у розмірі до 30% вартості після завершення пусконалагоджувальних робіт;
  • придбання техніки та обладнання (зокрема іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві, хмелярстві, згідно з визначеним Мінекономіки переліком, у розмірі до 30% вартості.

Часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва

Була виплачена компенсація сільськогосподарським товаровиробникам, які придбали техніку та обладнання для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 1 березня 2017 року № 130, на безповоротній основі, у розмірі 25% вартості за придбані у вітчизняних виробників та/або їх дилерів техніку та обладнання.

Одержувачами бюджетних коштів є юридичні особи та фізичні особи – підприємці – сільгосптоваровиробники, основною діяльністю яких є постачання с/г товарів (за визначенням, наведеним у п 2.15 ст.2 ЗУ “Про державну підтримку сільського господарства України”), вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких с/г товарів становить не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених такими юридичними та фізичними особами протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, а новоутворених с/г товаровиробників, які провадять господарську діяльність менш, як 12 календарних місяців - за результатами кожного окремого звітного періоду).

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 300, підтримка надається на конкурсній основі суб’єктам господарювання агропромислового комплексу - юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам - підприємцям (далі - позичальники), які:

1) провадять діяльність у галузях тваринництва та використали кредитні кошти для покриття поточних витрат та витрат капітального (інвестиційного) характеру, пов’язаних із провадженням діяльності у галузі тваринництва;

2) провадять діяльність за іншими видами сільськогосподарської діяльності (крім тваринництва) та переробки сільськогосподарської продукції.

Компенсація надавалась позичальникам щомісячно за фактично нараховані та сплачені відсотки у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розмірів передбачених кредитними договорами, зменшених на 5 відсоткових пунктів за:

  • короткостроковими кредитами, залученими для покриття виробничих витрат;
  • середньо- та довгостроковими кредитами, залученими для придбання основних засобів сільськогосподарського виробництва, здійснення витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільськогосподарського призначення, а також для будівництва і реконструкції виробничих об’єктів.

Обсяги підтримки:

  • Позичальникам, які займаються тваринництвом - до 15 млн грн.
  • Іншим позичальникам - до 5 млн грн

Доступні кредити 5-7-9%. Фонд розвитку підприємництва, передбачено програму компенсації процентної ставки для суб’єктів підприємництва, які, зокрема, здійснюють свою діяльній в аграрній галузі, в рамках якої вони можуть зменшити сплату базової процентної ставки до рівня з 9 до 7, або 5, відсотків.

Програми держпідтримки АПК, які діятимуть у 2021 році, на які передбачено виділення коштів з державного бюджету у розмірі 4,5 млрд. грн.

Зокрема, планується надання підтримки за такими напрямами:

- часткова компенсація вартості с/г техніки;
- компенсація відсотків за залученими кредитами;
- фінансова підтримка садівництва, ягідництва та виноградарства;
- фінансова підтримка галузі тваринництва.

  • фермерських господарств залишається: - бюджетна субсидія за утримання 5 і більше корів;
    - бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) – новоствореним фермерським господарствам (розмір дотації збільшиться до 5 тис. грн. на 1 га);
    - підтримка кооперативів шляхом часткової компенсації вартості техніки та обладнання;
    - часткова компенсація витрат, пов’язана з наданням дорадчих послуг;
    - відшкодування ЄСВ для сімейних фермерських господарств. Державна підтримка доповнюється програмами з розвитку промислового картоплярства, органічного виробництва, страхування агропродукції, а також розширюється підтримка розвитку галузі тваринництва шляхом стимулювання суб’єктів господарювання які утримують понад 100 голів корів за збільшення поголів’я (в сумі 30,0 тис. грн. за 1 гол.) та дотацію за утримання кіз та овець (1 тис. грн за 1 гол.).

Телефон для довідок: 2-26-76, відділ розвитку сільського господарства управління агроекономічного розвитку та євроінтеграції міської ради

Кожен має вибір, а Ви маєте зробити свій!

Назад до розділу