• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

З 1 вересня буде змінено правила виплати пенсій та допомог

eye

480

14.04.2021 08:35

RSS

29 березня 2021  Кабінет Міністрів України ухвалив постанову  № 277 „Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України”, яка змінила організацію виплати та доставки пенсій.

З 1 вересня виплата пенсій і допомоги відбуватиметься через поточні рахунки уповноважених банків. Проте такі новації не стосуватимуться:

·        осіб з інвалідністю 1 групи;

·        осіб, які за рішенням лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування й потребують постійного стороннього догляду;

·        осіб, які досягли 80-річного віку;

·        одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Вони отримуватимуть пенсії та допомогу за власним вибором: або через установу, обрану на конкурсі, або через обраний уповноважений банк.

Для доставки пенсій цим категоріям буде проводитись конкурс серед постачальників послуг.  Пенсійний фонд планує провести перший конкурс до 1 вересня 2021 року. До цього часу пенсії та грошову допомогу доставлятиме «Укрпошта».

Тарифи на послуги визначатимуться в договорах, які укладатимуть за підсумками конкурсу. Таке рішення, на думку урядовців, завадить монополії «Укрпошти» на цьому ринку. Компаніям-переможцям буде заборонено підіймати тарифи вище, ніж встановив Уряд. Згодом це має стимулювати зниження вартості доставки виплат.

Отже до 1 вересня 2021 року одержувачі соціальних виплат, які не зазначені вище, мають визначитись, в якій банківській установі вони мають отримувати свої виплати, обрати уповноважений банк, відкрити соціальний рахунок та повідомити установу, яка нараховує соціальні виплати (орган Пенсійного фонду України або орган соціального захисту).

Якщо до цієї дати отримувач виплат не матиме рахунку, його відкриють за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту.

Громадяни зможуть у будь-який момент змінити уповноважений банк за власним бажанням.  

Банки за бажанням одержувачів можуть надавати послуги з виплати пенсій та допомог з доставкою відповідно до умов договору.  

Отримання грошових допомог через поточні рахунки в банках надають можливість одержувачу постійно мати інформацію про фактичні суми перерахованих йому грошових виплат, перевіряти їх, мати можливість документально підтвердити перераховані суми за будь-який період у випадках необхідності або спірних ситуаціях.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу