• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Від яких хвороб можна зробити щеплення безоплатно

eye

176

22.04.2021 08:19

RSS

Кожен пацієнт, який уклав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, має право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг на первинній ланці. До цього пакету входить і вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Відповідно до Календаря, дитину можна безоплатно вакцинувати проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

Дорослий безоплатно отримує щеплення від дифтерії та правця - кожні десять років.

Пацієнт може зробити безоплатно щеплення в комунальних закладах охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу, а також в приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ. Головна умова - декларація з лікарем.

Вакцина проти сказу також закуповується державою і вона безоплатна. Але щеплення робиться за необхідністю. Наприклад, ті, хто отримав травму від тварини з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом, мають звернутися до найближчого травмпункту. Лікар визначить, чи потрібне щеплення і які подальші дії з раною.

В Україні триває вакцинація проти COVID-19. Це - безоплатно. Вакцинацію проводять двома способами: мобільними бригадами з імунізації та базі пунктів щеплень. Відповіді на найактуальніші запитання стосовно етапів вакцинації та наявної вакцини можна прочитати на порталі  vaccination.covid19.gov.ua.

За інформацією Національної служби здоров'я України (НСЗУ)

Назад до розділу