• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У Хмільнику відкрили пам’ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС

eye

1491

26.04.2021 16:33

RSS

Хмільницька громада віддала данину поваги і світлої пам’яті учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.   

Сьогодні, 26  квітня  2021 року, в місті Хмільнику відбулося відкриття пам’ятного знаку хмільничанам-ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Офіційне відкриття меморіальної скульптури провели: народний депутат України Петро Юрчишин, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Маташ, голова громадського об’єднання «Інваліди Чорнобиля та учасники ліквідації наслідків Чорнобильської  катастрофи», учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії  Іван Рибак та голова Хмільницької міської організації ветеранів України, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії Василь Косенко.  

Чин освячення пам’ятного знаку та поминальну молитву звершив благочинний Хмільницького благочиння Православної Церкви України протоієрей Іван Пукас.

До учасників пам’ятного заходу звернувся народний депутат України Петро Юрчишин, який у своїй промові подякував землякам за мужність у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС та вручив ліквідаторам пам’ятні медалі із грошовою винагородою, а також відзначив подяками виконавців проекту.

Від імені та за дорученням міського голови Миколи Юрчишина до учасників пам’ятного заходу звернувся керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Маташ. Сергій Петрович вручив подяки міського голови автору архітектурного  проєкту та працівникам підрядної організації, зусиллями яких було спроектовано та споруджено пам’ятний знак.

Сумними спогадами та  жалем за побратимами-ліквідаторами, яких немає серед нас, була сповнена щира промова двох очевидців Чорнобильської трагедії – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС – Івана Миколайовича Рибака, голови громадського об’єднання «Інваліди Чорнобиля та учасники ліквідації наслідків Чорнобильської  катастрофи»  та Василя  Олександровича Косенка, голови Хмільницької міської організації ветеранів України.  

-        Цей пам’ятний знак  буде нам усім, і особливо нашій молоді, свідомим нагадуванням про Чорнобильську трагедію. Молодь, на щастя, не знає, як нам важко було приборкати «мирний» атом. Сьогодні – ми не святкуємо, ми зібралися пом’янути всіх, хто поклав своє життя, щоб безпечно жилося мільйонам, щоб жили наші діти, онуки і щасливі були правнуки, - сказав В.Косенко.    

Авторський вірш «Пам'ять Чорнобиля» прочитала поетеса, авторка гімну міста Хмільника, методистка Центру дитячої та юнацької творчості Юлія Бараболя.

Хмільничани вшанували пам'ять земляків-ліквідаторів аварії та ЧАЕС хвилиною мовчання та поклали на знак вдячності за порятунок людства хвойні гірлянди і квіти.

 

Ми пам’ятаємо!  

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

Назад до розділу