• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Пам'ять Чорнобиля у долях хмільничан

eye

715

29.04.2021 16:07

RSS

35 років пульсує Планета болем Чорнобиля…35 довгих і виснажливих років земля лікує своє, змучене,  випалене радіацією  тіло, а природа  виправляє помилки людей, щодень відкриваючи в собі надпотужні сили, аби потроху зцілювати заражені страшною отрутою землі…

28  квітня 2021 року міський голова Микола Юрчишин зустрівся з ліквідаторами аварії на ЧАЕС, їхніми родинами, викладачами, вихованцями Центру дитячої та юнацької творчості.

За дружньою розмовою відбулася презентація документального фільму «Пам'ять Чорнобиля у долях хмільничан», який був створений творчими, талановитими педагогами Центру дитячої та юнацької творчості.

Пам'ять Чорнобиля у долях хмільничан

Як створюються такі проєкти, як втілюються вони у життя -  про це розповіла директор Центру дитячої та юнацької творчості Наталія Луценко та авторка проекту, методистка Центру творчості Юлія Бараболя.

Особливо зворушливо було чути  живі спогади з вуст голови громадського об’єднання «Інваліди Чорнобиля та учасники ліквідації наслідків Чорнобильської  катастрофи», учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії  Івана Рибака та Анжели Веремій - дружини ліквідатора чорнобильської аварії, майора міліції Олександра Веремія.

Іван Миколайович Рибак поділився спогадами про роботу в зоні ЧАЕС; згадав про товаришів, таких різних, але стійких у боротьбі зі свавіллям атома; про рівень радіації, що перевищував допустиму норму у 20,30,50 разів.

Дружина ліквідатора Веремій Анжела Анатоліївна подякувала міському голові Юрчишину Миколі Васильовичу, організаторам заходу за вшанування героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС – живих і тих, чий шлях проліг у безсмертя, підкресливши, що Україна, Білорусь, Росія, усі вижили тільки тому, що вогнище чорної біди зупинили оті перші ліквідатори.

«Світла пам'ять тим, хто вижив. Тепер ви маєте донести людям велике право народу знати правду, щоб не горіла більше земля наша, щоб було життя!» - підкреслила А.Веремій і наостанок прочитала вірш про Чорнобиль.

Аварію на Чорнобилі називають «чорним болем» землі нашої. Її ще вивчають, її наслідки ще досліджують, її уроки надто суворі. І люди про це не повинні забувати.

«Народу потрібна правда, така, як у фільмі «Пам'ять Чорнобиля у долях хмільничан». Цю картину мають переглянути і діти, і краяни, а влада має дивитися такі кінострічки, щоб навчитися працювати так, аби таке лихо ніколи не повторилося», - підсумував зустріч міський голова Микола Юрчишин.   

Міський голова подякував усім за цікаву, змістовну зустріч і висловив побажання, щоб такі творчі проєкти мали продовження, щоб ми пам’ятали, що поруч з нами живуть справжні герої,  які подарували нам сьогоднішній день ціною свого здоров’я, ціною власного життя.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

Назад до розділу