• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

За жертвами політичних репресій лунає дзвін народної пам’яті

eye

369

14.05.2021 14:38

RSS

Шановна громадо!

16 травня – день всенародної жалоби за жертвами політичних репресій.

Цього дня ще більш тривожно лунає дзвін нашої пам’яті… Лунає за десятками тисяч людей, яких розстріляно, за сотнями тисяч, які пройшли в’язниці, заслання, табори...

Лихо політичних репресій не оминуло і наш Хмільницький край. Головний удар політичного тиску був спрямований проти цвіту української нації, вільнолюбних і хазяйновитих громадян.

Радянська влада намагалася всіляко приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість, де були страчені наші співвітчизники розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

Історична правда взяла гору. Національна пам'ять та історична справедливість стали важливими як суворий урок усім нам і майбутнім поколінням.

Довгоочікуваною подією у 2020 році стало відкриття у місті Хмільнику Меморіального знаку жертвам голодоморів та політичних репресій. Це данина нашої нетлінної пам'яті хмільничанам – жертвам голодомору 1932-1933 років і політичних репресій, усім патріотам, учасникам повстанських і військових формувань УНР в 1919-1920 рр., що діяли у Вінницькому окрузі (за статистикою загиблих по Хмільницькому та Уланівському районах). Ми пам’ятаємо!

Згадаймо всіх праведників української нації, чиє невинне життя обірвалося через народження вільної думки, через непідкореність зловісному тоталітарному режиму, через волю в серці і незрадливу любов до України.

Помолімося за вічний спокій закатованих душ, які несправедливо покарані за свої волелюбні переконання. І нехай наша молитва стане навічним застереженням, щоб подібні трагічні події ніколи не повторилися в майбутньому.

Світла пам’ять усім жертвам політичних репресій.

За ними лунає дзвін народної пам’яті… За ними наша вічна скорбота…

З повагою

Міський голова                                   Микола ЮРЧИШИН

 

Назад до розділу