• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У Хмільнику вшанували Кобзаря та відзначили творців пам’ятника Шевченкові

eye

897

21.05.2021 15:01

RSS

21 травня  2021 року на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку в місті Хмільник відбувся пам’ятний захід «Шевченко єднає!»  з  нагоди 160-х роковин перепоховання Кобзаря на Чернечій Горі в Каневі та 30-річчя встановлення пам’ятника Т.Г. Шевченку в місті Хмільнику.

Участь у пам’ятному заході взяли: представники місцевої влади, установ та організацій, закладів освіти, культури, соціально-активні жителі міста та громади.

Розпочав захід народний аматорський хоровий колектив української пісні «Зорецвіт» імені Василя Коцулима КЗ «Будинок культури» Хмільницької міської ради (керівник – Павло Дубовий), який виконав пісню на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».  

Від імені та за дорученням міського голови Миколи Юрчишина до учасників заходу звернувся заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Андрій Сташко.

Андрій Володимирович подякував усім, хто брав участь у встановленні пам’ятника Кобзареві, який на той час був першим меморіалом Шевченку на Вінниччині, та вручив подяки міського голови:

Стукану Віктору Євграфовичу – скульптору-монументалісту, Заслуженому художнику України, почесному громадянину міста Хмільника та Хмільницького району, автору пам’ятника Т.Г. Шевченку в місті Хмільнику;

Бойку Миколі Федоровичу  Хмільницькому міському голові 21, 22 та 23 скликань, повноважний фундатор встановлення пам’ятника Т.Г. Шевченку в місті Хмільник, ветеран праці

Дубовому Павлу Васильовичу - музиканту, хормейстеру, співаку, композитору, активному громадському діячеві, народному фундатору встановлення пам’ятника Т.Г.Шевченку в м. Хмільнику .

Тріо бандуристок-викладачів Хмільницької школи мистецтв у складі: Олени Кіщук, Валентини Автодійчук та Ольги Андрощук виконали пісню на слова Тараса Шевченка «Тополя».

Вірш «Я знову, Тарасе, до тебе іду» прочитала вихованка Центру дитячої та юнацької творчості Хмільницької міської ради Вікторія Матяш (керівник гуртка – Юлія Бараболя).

Зворушливо та чуттєво виступила педагог, член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки краєзнавців України, член Національної спілки письменників України, член Вінницького літературно-мистецького об’єднання ім. Василя Стуса Анжела Веремій.

Анжела Анатоліївна торкнулась життєпису Тараса Шевченка. Він став натхненим голосом отих «рабів німих», будителем нації, її Пророком. Останні дні життя поета були сповнені нестерпним болем. Тарас хворів, але до останнього подиху був відданий народові, нескорений можновладцям. Він до останнього подиху мужньо та з гідністю боровся, побожно любив свою Україну…  

А. Веремій прочитала вірш Тетяни Яковенко, де, зокрема, були такі слова:

… За нас усіх казав.

Казав за всі прийдешні покоління.

Його свята апостольська сльоза

Пропалює чорнобильське каміння…

До підніжжя пам’ятника Кобзареві лягли весняні квіти…

Фіналом пам’ятного заходу стала  пісня «Спи, Тарасе»  у виконанні  хорового колективу української пісні «Зорецвіт» імені Василя Коцулима.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

Назад до розділу