• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Вакцини від COVID-19 ефективні проти індійського штаму “Дельта”, - МОЗ

eye

212

30.06.2021 13:09

RSS

Штам SARS-CoV-2 “Дельта” вже в Україні. Зафіксовані перші два його випадки - це люди, які приїхали з РФ.

На сьогодні 96% нових випадків коронавірусної хвороби у Великій Британії - це штам “Дельта”.  

ВООЗ зробив нову класифікацію штамів коронавірусної хвороби - “дикий” варіант (той, що походить з Уханя), а також штами “Альфа”, “Бета”, “Гамма” та “Дельта”.

Розповсюдження COVID-19 загалом та зокрема індійського штаму залежить від міграції населення та дотримання протиепідемічних норм.

Нагадуємо, що попри те, що на всій території України встановлений “зелений” рівень епідемічної небезпеки, продовжують діяти загальні карантинні норми (носіння маски, збереження фізичної дистанції тощо). Швидкість розповсюдження штаму “Дельта” залежить від виконання людьми карантинних норм.

Штам SARS-CoV-2 “Дельта” здатний швидко розповсюджуватись також через високу міграцію населення, пов’язану з літнім періодом (відпустки тощо).

МОЗ запевняє, що вакцини від COVID-19 ефективні проти штаму “Дельта”, адже усі вакцини проти коронавірусу, які рекомендовані до використання, перш за все, захищають від тяжкого перебігу та смерті від хвороби.  

Наприклад, відповідно до попередньої публікації досліджень від управління охорони здоров’я Великої Британії, вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech показала ефективність на рівні 88% до нового штаму “Дельта”, вакцина AstraZeneca - 67%. При цьому, ефективність вакцини Pfizer у запобіганні госпіталізації для штаму “Дельта” складає 96%, а для вакцини AstraZeneca - 92%. 

Тобто вакцини Pfizer та AstraZeneca ефективні як у запобіганні симптоматичного перебігу, так і в попередженні важкого перебігу COVID-19, викликаного новим штамом Дельта.

Щодо ефективності інших вакцин тривають дослідження. Варто зазначити, що інактивовані вакцини (якою є вакцина проти коронавірусної хвороби CoronaVac/Sinovac Biotech) проти грипу  також демонструють ефективність до мутованих штамів грипу. 

Назад до розділу