• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Що треба знати про подорожі за кордон

eye

269

13.07.2021 12:30

RSS

Міністерство закордонних справ України підготувало відповіді на поширені питання про подорожі у 2021. Якщо ви плануєте поїздку за кордон у справах або відпочинок, обов’язково перевірте режим в’їзду і документи, які вам знадобляться.

Де дізнатися про відкриті країни і умови перетину кордону

Список країн, до яких дозволено в'їзд, постійно змінюється. Де можна знайти найсвіжішу інформацію?

Актуальна інформація про правила в'їзду для громадян України в різні країни світу доступна на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. МЗС України оперативно оновлює інформацію про обмеження і вимоги на онлайн-карті цього ресурсу. Рекомендуємо до початку поїздки за кордон (навіть якщо ви придбали туристичну путівку або тур) перевіряти умови, аби уникнути ускладнень на кордоні.

Чи є можливість потрапити в країну, до якої в'їзд заборонений на час пандемії? Які є винятки?

Насправді попри заборону в’їзду у певну країну можуть бути передбачені винятки для категорій громадян. Немає уніфікованого для усіх країн списку винятків. Перевірити категорії громадян, яким попри заборону можна потрапити у конкретну країну, можна на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ у розділі “Інтерактивна мапа світу”. Виберіть країну і ознайомтесь з деталями.

Чи можна транзитом перетнути територію країни, до якої в'їзд заборонений на час пандемії?

Попри заборону в'їзду одні країни можна перетнути транзитом, інші - ні. Порядок транзитного проїзду територією іноземної держави наразі визначається карантинним законодавством відповідної країни. Перевірте інформацію щодо умов в’їзду та транзитного проїзду територією іноземних країн на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. На онлайн-карті оберіть країну і опцію “Режим тимчасового транзиту”.

Для в'їзду в країну необхідне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19. Де можна перевірити перелік затверджених в цій країні вакцин?

У разі, якщо в'їзд громадян України до відповідної держави можливий за умови пред'явлення міжнародного свідоцтва про вакцинацію від COVID-19, інформація щодо переліку визнаних вакцин розміщується на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. Шукайте необхідну інформацію в розділі «Режим тимчасового в‘їзду для громадян України» по країні, яка вас цікавить.

Чи потрібен мені дозвіл, щоб вивезти дітей за кордон?

Згідно з інформацією Держприкордонслужби, виїзд за кордон громадян України, яким не виповнилося 16 років, у супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

У такій згоді достатньо зазначити:

  • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження особи, яка надає згоду;
  • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження особи, якій надається згода;
  • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження дитини;
  • державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі (наприклад з 01.01.2021 по 01.03.2021).

Детальніше тут.

Як можна перевірити режим в’їзду до тієї чи іншої країни для українських громадян (безвіз/необхідність оформлення візи)?

Загальна інформація щодо режиму в’їзду громадян України до країн світу розміщена на веб-сторінці МЗС за цим посиланням.

Водночас з урахуванням чинних обмежень в умовах пандемії, рекомендуємо ознайомитись з інформацією на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/.

Для розрахунку термінів перебування по безвізу в ЄС рекомендуємо скористатись відповідним калькулятором.

Які документи мені потрібні для поїздки за кордон?

З точки зору українського законодавства документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в'їзд в Україну є:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (так званий “закордонний паспорт”);
  • дипломатичний або службовий паспорт України;
  • посвідчення особи моряка або члена екіпажу.

Водночас при виїзді до іноземних держав громадянам слід пересвідчитись у можливості в'їзду до відповідної країни чи транзитного проїзду. З цією метою рекомендуємо детально ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС (https://tripadvisor.mfa.gov.ua/). Це допоможе уникнути ускладнень чи непорозумінь.

Також на веб-сторінці Держприкордонслужби за цим посиланням розміщена інформація щодо підстав, за яких право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено.

Чи можу я вільно подорожувати зі свідоцтвом про вакцинацію від COVID-19?

Кожна країна встановлює свої правила для в'їзду. Рекомендуємо перед поїздкою ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ для уникнення можливих ускладнень чи непорозумінь.

Чи потрібно оформлювати для подорожі страховий поліс?

Для відшкодування витрат, пов’язаних з можливим потраплянням у надзвичайні ситуації за межами України, наполегливо рекомендуємо перед поїздкою за кордон оформити повне медичне страхування, що у тому числі покриватиме лікування від COVID-19, та страхування від нещасних випадків.

Куди звернутися, якщо в мене виникла критична ситуація за кордоном?

Якщо ви потрапили у кризову ситуацію за кордоном та потребуєте допомоги, зверніться на лінію екстреного зв’язку відповідного посольства/консульства за місцем перебування (відповідні контакти зазначені на головних сторінках веб-сайтів дипустанов: https://bit.ly/3dQQrjG) або на “гарячу лінію” МЗС за номером телефону +38 044 238-16-57, адреса електронної пошти: cons_or@mfa.gov.ua.

У кожній країні діють свої правила. Рекомендуємо детально ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/, у тому числі в рубриці “Особливості по країні” в розділі «Режим в’їзду для громадян України» для уникнення можливих ускладнень чи непорозумінь.

Більше інформації тут

За інформацією Урядового порталу

Назад до розділу