• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Вакцинація проти COVID-19: що варто знати?

eye

200

26.07.2021 12:39

RSS

Із початку пандемії по Хмільницькому районі зареєстровано 2185 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19, що склало 3681,1 випадків на 100 тис. населення. Всього одужало – 2115 осіб, летальних випадків – 63 особи. Серед числа захворівших 111 дітей, 201 медичний працівник та 156 працівників закладів освіти.

Упродовж останніх 10 днів зареєстровано 10 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, від ускладнень викликаних коронавірусною хворобою померла 1особа.

Кількість інфікованих зменшилась, але розслаблятися не варто, в Україні офіційно виявили чотири випадки "Дельта" - нового і більш заразного штаму COVID-19, який вже спричинив масові спалахи у Росії, де фіксують високий показник смертності, та у країнах Європи.

Щодо самого штаму «Дельта», то, за дослідженнями тих країн, де він активно поширюється, новий варіант характеризується більш важким перебігом захворюваності та частіше призводить до госпіталізації та реанімації.. До основних симптомів (висока температура, біль у горлі, втрата смаку) можуть додаватися також діарея і слабкість на фоні відсутності температури.

Інформація про «Дельту» в основному отримані у Великій Британії: країна нещодавно зіткнулася зі зростанням захворюваності у всіх вікових групах, викликаним цим штамом. Але найбільш стрімко новий варіант поширюється серед людей у ??віці 20-29 років. Причина в тому, що молоді люди ще не були вакциновані на відміну від старшого населення.

Профілактичні заходи при «Дельті» такі самі, як і при «Класичному» варіанті: носити маску, мити руки, дотримуватись дистанції, уникати масових скупчень людей. А найефективніший захист – це ЩЕПЛЕННЯ.

За висновками вчених вакцинація це найкращий спосіб якщо не уникнути захворювання, то, принаймні, убезпечити себе від його тяжких наслідків.

В Україні розпочався останній - 5-й етап вакцинації населення проти COVID-19, на якому щеплюватимуть усіх охочих віком від 18 років.

Зараз у Хмільницькому районі створено 9 пунктів вакцинації (КНП «Хмільницька ЦПМСД», Березнянська АЗПСМ, Великомитницька АЗПСМ, Порицька АЗПСМ, Широкогребельська АЗПСМ, Кожухівська АЗПСМ, АЗПСМ с. Журавне, Війтівецький ЦПМСД, Уланівський ЦПМСД).

Це дає змогу вакцинувати всіх охочих та захистити якомога більше людей від коронавірусної хвороби, зокрема від нового штаму “Дельта”, який вже дістався до України.

Записатися на вакцинацію від COVID-19 можна до пунктів щеплень, зателефонувавши в реєстратуру відповідного закладу.

Люди, які не можуть самостійно пересуватися, можуть викликати мобільну бригаду з вакцинації додому за номером контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19 або через свого сімейного лікаря.

Щеплення здійснюють вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) та Moderna. Кожна з цих вакцин ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.

Дізнатися більше про вакцинацію проти COVID-19 можна за номером контакт-центру 0 800 60 20 19 та на сайті

vaccination.covid19.gov.ua

В.М.Бойко, завідувач ВСП Хмільницький районний відділ Державної установи «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров?я України»

 

 

Назад до розділу