• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У Хмільнику встановлять пам’ятний знак захисникам України

eye

647

25.08.2021 10:14

RSS

Міський голова Микола Юрчишин та виконавчий комітет Хмільницької міської ради мають намір реалізувати проєкт із установлення пам'ятного знаку хмільничанам, учасникам АТО/ООС в меморіальному сквері між площею Перемоги і вулицею Шевченка із проведенням благоустрою території меморіального скверу.

11 серпня 2021 року в конференц-залі Хмільницької міської ради відбулося засідання конкурсної комісії, що розглянула та затвердила ескіз-ідею пам’ятного знаку учасникам АТО/ООС.

На архітектурний відкритий Конкурс була подана 1 конкурсна пропозиція, авторами якої є Матяш О.С., архітектор (м.Хмільник), Рожик В.М., скульптор (м.Коростишів).

Отже, яким має бути пам’ятний знак хмільничанам, учасникам АТО/ООС?

Це – об'ємно-архітектурна композиція, що має ідейний зміст, спрямована до архітектурного простору й адресована великій кількості глядачів. Ідея – у постановці круглої скульптури, що має специфічні характер силуету та фактуру, і цим забезпечує архітектонічну організацію простору допустимими засобами художньої виразності. Крім круглої монументальної скульптури, до композиції входять ще подіум із прізвищами загиблих воїнів-хмільничан і сухий фонтан.

Кругла скульптура являє собою скульптурну групу і є композиційним центром значної частини території меморіального скверу. Особливістю розкриття героїчного через скульптуру із зображенням українського воїна-героя, відображаючи його внутрішню боротьбу між почуттям і обов'язком, є показ готовності до подвигу, до пожертвування собою в ім'я патріотичного обов'язку.

Фігура воїна орієнтована на площу Перемоги, а на зворотній стороні скульптури - фігура жінки-матері – символ Батьківщини, яка стоїть обличчям до подіуму із прізвищами воїнів-хмільничан, які загинули в російсько-українській війні. Скульптура встановлюється на постаменті висотою 1 м та виготовляється із покостівського сірого граніту висотою 2,5 м. Скульптура лаконічна із суворим відбором і збереженням лише тих деталей, які розкривають зміст твору. Фонтан складається із 10 водних струменів, символізуючи вічне життя загиблих героїв.

Благоустрій прилеглої до скульптури території буде проведено шляхом мощення наявних алей із крупнорозмірної керамічної плитки сірого й білого кольору, у межах майданчика - мощення із керамічної плитки теракотового кольору, а в межах «сухого фонтану» – неполірована гранітна плитка.

На території пам’ятного знаку будуть установлені стаціонарні лавки, бетонні декоративні квіткові вази й урни для сміття, декоративні вуличні ліхтарі. Крім цього, передбачено нічне освітлення скульптури і «сухого фонтану».

Проєктом передбачено озеленення: будуть висаджені деревонасадження, декоративні кущі та багаторічні квіти.

Управління містобудування та архітектури Хмільницької міської ради

Назад до розділу