• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Мар’яна Шевчук - претендентка на занесення до Книги пошани

eye

1006

RSS

Управління освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради звернулося з клопотанням про занесення до Книги пошани та пам'яті «Гордість Хмільника» Шевчук Мар'яни Сергіївни, чемпіонки 16-х Паралімпійських ігор «Токіо-2020», за видатні спортивні досягнення на міжнародному рівні, вагомий внесок у формування авторитету і престижу міста Хмільника, високі особисті заслуги перед Хмільницькою міською територіальною громадою.

Мар’яна Шевчук народилася в місті Хмільнику 22 травня 1996 року. Навчалася у ЗОШ №1 І-ІІІ ст., активно займалася спортом. Після закінчення школи Мар’яна вступила до Хмільницького ліцею сфери послуг і продовжила займатися спортом з мініфутболу, настільного тенісу, шахів та шашок. Вона брала участь у спортивних змаганнях міського та обласного рівнів, у яких виборювала призові місця.

Її талант і волю до перемоги помітили тренери з пауерліфтингу з м.Вінниці, зокрема, тренер Олег Пакула. Мар’яні запропонували вступити до коледжу в м.Вінниці і серйозно зайнятися спортом, на що дівчина дала згоду. З 2015 року вона навчалася у Вінниці, тренувалась з пауерліфтингу і виступала на змаганнях всеукраїнського рівня.

На чемпіонаті України серед юніорів Мар’яна посіла 1 місце. Вона установила рекорд України серед юніорів, піднявши вагу 80 кг., та виконала норматив майстра спорту України.

Виступаючи у складі збірної команди України на чемпіонаті Європи з пауерліфтингу серед спортсменів з УОРА, який відбувся у листопаді 2015 року в м. Егер (Угорщина), вона стала срібною призеркою Європи серед дорослих і чемпіонкою Європи серед юніорів та встановила відразу два рекорди Європи та світу серед юніорів: 103 і 106 кг. Рекорд України серед юніорів на той час - 80 кг.

У відкритому чемпіонаті Європи серед дорослих виборола бронзову медаль і виконала норматив майстра спорту України міжнародного класу. На Кубку світу, який проходив у лютому 2016 року в Дубаї (ОАЕ),  Мар’яна стала чемпіонкою та встановила світовий рекорд з вагою 109 кг., виборола ліцензію на участь у 15-х літніх Паралімпійських іграх, які проходили м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія) у вересні 2016 року, де посіла 4 місце.

Українська спортсменка Мар’яна Шевчук визнана кращою пауерліфтеркою світу 2018 року за версією Міжнародної федерації пара-пауерліфтингу.

Кращого спортсмена року обирали шляхом голосування у соціальних мережах федерації. 22-річна українка очолила рейтинги на всіх платформах. Друге місце у голосуванні посів колумбієць Кастанеда, третє — спортсмен з Ірану Сіаманд Рахман.

Мар’яна Шевчук була єдиною жінкою, номінованою на звання кращого пауерліфтера року.                                                                                            

За даними Національного паралімпійського комітету, запорукою перемоги українки став її рекордний виступ на чемпіонаті Європи у Франції, де Мар’яна встановила новий рекорд світу, піднявши 130,5 кг.

У лютому 2019 року на Кубку світу в Дубаї (ОАЕ) Мар’яна отримала золоту нагороду та встановила новий рекорд світу - 131 кг.                                

У квітні на Кубку в світу м.Єгер (Угорщина) наша спортсменка здобула 1 місце. У червні на чемпіонаті світу з пара-пауерліфтингу у столиці Казахстану Нур-Султан вона зайняла 1 місце і виборола ліцензію на право участі в 16-х літніх паралімпійських іграх 2020 року.

На Кубку світу з парапауерліфтингу, що проходив у м.Манчестері (Великобританія) 28 березня цього року, Мар’яні вдалося підняти 132 кг. і здобути золоту нагороду, побивши власний світовий рекорд.

На змаганнях у м.Тбілісі (Грузія), що проходили з 17 по 24 травня 2021 року, вона втретє побила власний рекорд світу та виборола «золото». Мар’яна встановила новий рекорд світу серед жінок у ваговій категорії до 55 кг, піднявши штангу вагою 133 кг.

Виступаючи в складі збірної команди України у 16-х Паралімпійських іграх у Токіо (Японія), Мар’яна здобула золоту нагороду, чим прославила Україну, Вінниччину та наше славне місто-курорт Хмільник.

Мар’яна - це людина, яка фанатично віддана спорту, якій не займати таланту, енергії, цілеспрямованості та наполегливості у досягненні поставленої мети. Вона - прекрасний пропагандист здорового способу життя, спортсмен, на якого варто рівнятися.

Своїми здобутками наша славнозвісна землячка Мар’яна Шевчук уже залишила вагомий слід в історії свого рідного міста, тому заслуговує на ушанування у Книзі пошани та пам'яті «Гордість Хмільника».

Виконавчий комітет Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу