• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Хмільничани! Не паліть листя та залишки городини!

eye

268

21.10.2021 14:58

RSS

До виконавчих органів Хмільницької міської ради надходять численні нарікання від громадян щодо спалювання городини, сміття та пластику, що призводить до порушення Правил благоустрою території населених пунктів Хмільницької міської територіальної громади.

Спалювання трави завдає шкоди житловим будівлям, господарським будівлям, а в деяких випадках і життю людей. Особливо небезпечно горіння сухої трави поблизу лісових масивів, дачних товариств, на території населених пунктів. В умовах теплої і вітряної погоди пожежі беруть великі розміри, для їх гасіння потрібні зусилля десятків людей, що тягнуть великі матеріальні витрати. Трав’яне і сміттєве спалювання викликає дуже сильне задимлення. При горінні сухої трави або сміття в атмосферу виділяється величезна кількість небезпечних речовин, отруйних навколишнє середовище.
Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу і становлять небезпеку для життя людей.

Варто лише збагнути: при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Із димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Із сухою травою та опалим листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, у повітря потрапляє до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони спричиняють дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Постійно подразнюючий димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Атмосферні забруднення несприятливо впливають на загальну захворюваність, особливо дітей та людей похилого віку. Дим від спаленого листя складається з дрібних часточок, при потраплянні в органи дихання, вони можуть досягти найглибших ділянок легень і залишатися там роками, подразнюючи слизові оболонки та викликаючи коньюктивіти, риніти і відповідні алергічні реакції носа, очей та шкіри.

ПОПЕРЕДЖАЄМО: за самовільне спалювання сміття, сухої рослинності або її залишків передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

НАГОЛОШУЄМО: згідно з Правилами благоустрою території населених пунктів Хмільницької міської територіальної громади КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання сміття, опалого листя та інших відходів на території населених пунктів (території підприємств, організацій, будинковолодінь, зелених насаджень та в інших місцях). Згідно з чинним законодавством України порушення у сфері благоустрою тягнуть за собою накладення штрафів на громадян у розмірі від 340 грн. до 1360 грн., а на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн. до 1700 грн.

Хмільничани! Не спалюйте листя та залишки рослинності!

Управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради

Назад до розділу