• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Хмільник енергоефективний-2021: наміри, плани, дії

eye

1040

26.10.2021 16:32

RSS

Хмільник енергоефективний-2021: наміри, плани, дії

інформаційний дайджест

Щороку лідери країн Європи збираються разом, щоб упродовж тижня обмінятися ідеями, обговорити рішення та розробити нові плани для досягнення енергетичних та кліматичних цілей.

Цьогоріч Європейський тиждень сталої енергії проводиться впродовж 25 - 29 жовтня під девізом: «Назустріч 2030 року: перебудова європейської енергетичної системи».

Місто Хмільник ще у 2017 році долучилося до європейської ініціативи «Угода мерів щодо Клімату та Енергії» та взяло на себе добровільні зобов’язання скоротити на своїй території викиди СО2 (та, за можливості, інших парникових газів) щонайменше на 30% до 2030 року.

Дотримуючись таких актуальних домовленостей, Хмільник вже четвертий пік поспіль проводить Дні сталої енергії.

Цьогоріч Дні сталої енергії у Хмільнику збігаються в часі з Європейським тижнем сталої енергії.

Наші заходи підсилені єдиним месиджем - сприяти більшій поінформованості жителів громади щодо ощадливого та ефективного використання енергії, ширшого залучення відновлювальних джерел енергії та протидії глобальній зміні клімату.

Ми прагнемо донести громаді важливі істини енергоощадності в суспільстві, якими зовсім не складно послуговуватися в щоденному побуті.

Якщо вимикати світло, електроприлади, виходячи з кімнати, зачиняти вікна, двері, правильно провітрювати кімнату, економно використовувати воду – можна суттєво зменшити споживання енергоресурсів та поліпшити суспільний добробут у громаді.

Хмільницька громада має План дій сталого енергетичного розвитку та клімату міста Хмільника до 2030 року, який погоджено Європейською Комісією. За результатами виконання цього документа готується моніторинговий звіт про розрахунки економії енергії та викидів вуглекислого газу, що шкодить довкіллю.

На виконання Енергетичного плану у громаді проводиться:

  • термомодернізація бюджетних установ,

  • модернізація зовнішнього освітлення,

  • управління побутовими відходами,

  • поліпшення екологічного стану водних об’єктів,

  • розвиток велосипедного руху,

  • будівництво велосипедних доріжок, велопарковок тощо.

Важливу роль приділяємо проведенню інформаційно-просвітницькій діяльності. Вже стали традиційними в нашій громаді проведення пізнавальних навчань у школах та садочках, показ мультфільмів, фільмів та відеороликів на екологічну тематику, проведення навчань енергоменеджерів бюджетних установ, робочі зустрічі з представниками Фонду енергоефективності, представниками ОСББ, головами будинкових комітетів тощо.

Впроваджено систему енергоменеджменту в бюджетних установах. 110 бюджетних установ громади щомісячно надають дані щодо споживання електроенергії, газу, води для узагальнення та порівняння відділом розвитку підприємництва, сфери послуг та енергоменеджменту.

В рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» спільно з Німецьким товариство міжнародного співробітництва (GIZ) проведені енергетичні аудити та виготовлені енергетичні сертифікати бюджетних будівель. Це дозволить проводити термомодернізацію будівель.

Фонд держенергоефективності реалізує Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», що передбачає надання фінансової підтримки ОСББ. Проводиться роз’яснювальна робота щодо участі жителів багатоповерхівок у такій програмі.

Міська влада готова підтримати актуальні енергоефективні ініціативи громадян у житловому секторі для енергомодернізації багатоквартирних житлових будинків, в яких створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Ми крок за кроком робимо Хмільник енергоефективим, а нашу громаду – активною, свідомою і дбайливою до себе та свого довкілля!

Відділ розвитку підприємництва, сфери послуг та енергоменеджменту управління агроекономічного розвитку та євроінтеграції Хмільницької міської ради

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

Назад до розділу