• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Впроваджено сервіс «Відкрите місто» - рішення виконкому

eye

548

05.11.2021 14:58

RSS

Сьогодні, 5 листопада 2021 року, виконавчий комітет Хмільницької міської ради ухвалив рішення «Про впровадження у Хмільницькій громаді інтерактивної веб-платформи «Відкрите місто».

Завдяки цьому жителі територіальної громади та її гості зможуть оперативно повідомляти структурні підрозділи та комунальні підприємства міської ради про наявні проблеми.

Сервіс «Відкрите місто» є краудсорсинговою інтернет-платформою для взаємодії мешканців громади з місцевою владою та комунальними підприємствами, а також для самоорганізації громадян.

Для цього на сайті існують 2 розділи:

«Проблеми» – дає можливість створювати повідомлення про проблему, яке буде направлено у відповідну організацію для вирішення.

Для прикладу, хтось з активних мешканців громади побачив, що після буревію впало дерево, перегородивши частину тротуару, і пішоходи змушені виходити на проїжджу частину, щоб його обійти. Звичайно, така ситуація є не дуже зручною для пішоходів. Більше того: вона є небезпечною. Отже, активний мешканець чи мешканка має кілька варіантів поведінки:

– Пройти повз, не відреагувавши на таке;

– Спробувати самотужки прибрати дерево;

– Зробити пост в Фейсбуці;

– Скористатися сервісом «Відкрите місто».

Якщо мешканець громади обирає останній варіант, то йому досить зробити кілька нескладних дій, а саме:

– Відкрити, наприклад, на телефоні, додаток «Відкрите місто»;

– Обрати свою громаду;

– Натиснути кнопку «Повідомити»;

– Обрати категорію проблеми;

– Поставити точку на карті, де знаходиться проблема;

– Коротко описати проблему;

– Додати фото та/або відео;

– Натиснути «Повідомити».

Після цього повідомлення буде перевірено модератором та опубліковано на сайті. Одночасно з цим, відповідний підрозділ міської ради або комунальне підприємство отримає «сигнал» про проблему, яку потрібно негайно вирішити.

Зрозуміло, що проблеми бувають різні, і на їх вирішення може піти від кількох годин до кількох місяців (якщо проблема, наприклад, стосується облаштування освітлення вулиці тощо). Коли проблему вирішать, про це буде зазначено на карті міста.

Ще одна можливість сервісу «Відкрите місто» – це розділ «Корисні об’єкти». Це карта міста, на яку користувачі порталу можуть наносити різні корисні об’єкти, такі як: лікарні, школи, парковки, туристичні об’єкти, зони безкоштовного Wi-Fi, пункти прийому батарейок, інше. Алгоритм приблизно такий самий, як і при визначенні проблеми, який ми описали вище.

Варто зауважити, що модератори сайту мають право залишити без відповіді і не розміщувати на сайті звернення, які містять ненормативну лексику, наклеп і образи, дискредитацію органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян та їхніх посадових осіб, керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також заклики до розпалювання національної, расової, релігійної та іншої ворожнечі.

Матеріал підготовлено Хмільницькою міською радою в партнерстві з громадською організацією «ПРАВО», Центром аналізу місцевої політики та Хмільницьким бюро правової допомоги в межах проєкту «Розвиток інструментів «civic tech» в Хмiльницькiй громаді» за підтримки проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Національну платформу е-демократії E-DEM створено Фондом Східна Європа в межах швейцарсько-української Програми EGAP.

Детальніше про проєкт читайте за посиланням https://cutt.ly/GjWxA5C.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

Назад до розділу