• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як запобігти необережним злочинам?

eye

185

09.12.2021 09:24

RSS

Більшість громадян, особливо у великих містах, хоча б раз у житті ставали жертвами злочинів, чому нерідко сприяє їх власна легковажність. 

Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса запроваджує постійну рубрику, присвячену убезпеченню громадян від злочинів. Цю рубрику ведуть провідні фахівці установи, які здійснюють дослідження із запобігання відповідним злочинам.

Пам’ятки з основними порадами покликані істотно знизити ризики стати потерпілим від тих чи інших злочинних проявів.

Лише кілька хвилин Вашої уваги можуть уберегти Вас і Ваших близьких від непоправного!

Пам’ятка «Необережні злочини.

Життя і здоров’я у твоїх руках»

Усі ми плануємо своє життя. Але не завжди можемо передбачити всілякі негаразди. Стихійні лиха, хвороби тощо – дуже неприємні обставини, які вносять свої корективи в наші плани. До таких обставин відносяться і так звані нещасні випадки, які відбуваються поза волею людини. Але все ж таки іноді людина може постраждати і від необережних дій іншої особи, такі дії кримінальним законом вважаються злочинами. Вони спричиняються через необережну поведінку винної особи, через прийняття помилкового рішення. До такого роду злочинів можуть відноситися автокатастрофи, пожежі, виробничий травматизм, деякі господарські, екологічні злочини, в багатьох випадках – безвідповідальне ставлення до інтересів оточуючих.

На перший погляд здається, що неможливо захистити себе від чужих помилок, але деякі «прийоми самозахисту» все ж таки є. Ось декілька з них.

  1. Практика показує, що в багатьох випадках необережна злочинність пов’язана з використанням технічних пристроїв, машин, механізмів. Перш за все, це злочини проти безпеки руху (ДТП), охорони праці, проти безпеки виробництва та ін.:

– механізація виробництва, постійний прогрес науки і техніки, збільшення кількості транспортних засобів на дорогах вимагає від людини особливої обережності. Тому завжди дотримуйтесь правил дорожнього руху, використання та експлуатації будь-яких механізмів, намагайтесь, щоб теж саме робили оточуючі;

– якщо Ваш товариш дуже схвильований або погано себе почуває, не має достатнього рівня професійної підготовки, застережіть його, умовте не сідати за руль, не підходити до складних механізмів;

– якщо Ви помітили, що якийсь механізм знаходиться в неналежному технічному стані, повідомте про це відповідальному працівнику або адміністрацію підприємства, установи тощо.

  1. Особливу небезпеку становлять злочини у сфері захисту здоров`я та майна людини, а саме:

– недбале, некваліфіковане виконання медичним персоналом своїх професійних обов’язків. Пам’ятайте, що будь-які уколи, щеплення, косметичні та медичні процедури мають проводитися одноразовими інструментами, або інструментами, які пройшли необхідну санітарну обробку! Не довіряйте випадковим людям своє здоров`я, користуйтеся послугами державних медичних установ або інших форм власності, що мають відповідну ліцензію та гарну репутацію;

– до так званих необережних побутових злочинів відносяться вбивство через необережність, тілесні ушкодження, зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковною хворобою або венеричною хворобою. Слідкуйте за тим, щоб у Вашому домі не знаходилася заряджена вогнепальна зброя. Небезпечні речовини мають знаходитися у важко доступних місцях, особливо коли у родині є діти. Усі комунікації (газ, вода, опалення, каналізація) мають бути справні, нагадайте про це сусідам. Якщо Ви побачили, що з-під дверей сусідів тече вода, пахне газом або димом, це може бути ознакою злочинної недбалості чи нещасного випадку. Одразу повідомте відповідні служби і намагайтеся знайти власника квартири. Тим самим Ви зможете зберегти майно, а може, навіть, чиєсь життя;

– в котрий раз звернемо увагу на прийняття заходів щодо запобігання злочинів і нещасних випадків, пов’язаних із недотриманням правил пожежної безпеки. Не забувайте, що палити в ліжку, тим більше у стані алкогольного сп’яніння, небезпечно. Необхідно періодично перевіряти роботу димоходу, якщо у Вас в оселі є камін або пічне опалення. Тримайте сірники в недоступному для дітей місці, перевіряйте і своєчасно ремонтуйте електричну мережу.

  1. Якщо Ви маєте дітей, потурбуйтеся про те, щоб Ваша дитина знала головні правила поводження з вогнем, газом, правила дорожнього руху. Особливістю дитячої психіки є те, що основні принципи, які закладені в ранньому віці, як правило, зберігаються на все життя. Навчивши дитину сьогодні, Ви захищаєте її безпеку в майбутньому. Саме тому виховна робота з дітьми, насамперед шляхом власного прикладу, – залог успіху у справі попередження необережної злочинності.
  2. Одним з найдорожчих багатств країни є природа, тому ми маємо захищати її від знищення, у тому числі від людської недбалості та необережності. Пікніки і вилазки доставляють нам неабияке задоволення, а ми маємо подбати, щоб недопалок чи непогашене багаття не спричинили збитків природному середовищу.

Зауважимо, що кожен з нас може стати потерпілим від необережного злочину, тому будьте уважніші та обережніші, намагайтеся застерегти себе та Ваших оточуючих від трагічних помилок.

Назад до розділу