• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У громаді діють 4 ДБСТ та 6 прийомних сімей – соціальний пріоритет

eye

253

13.12.2021 10:40

RSS

Дитинство – дуже важливий, вразливий та визначальний етап розвитку людини. Для дитини важливо створити атмосферу любові та захищеності в перші роки її життя.

Проте не всім дітям щастить отримати таку необхідну любов та прийняття власних батьків. Тоді на допомогу приходять прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу. Це надзвичайно необхідні та актуальні в умовах сьогодення форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Різниця між прийомною сім’єю і дитячим будинком сімейного типу лише в кількості статусних дітей, які одночасно можуть виховуватися в родинах, а саме в прийомній сім’ї не більше 4 дітей, в дитячому будинку сімейного типу – не більше 10 дітей.

Хмільницька міська територіальна громада посідає одне із лідируючих місць серед усіх територіальних громад Вінницької області по кількості прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

На території нашої громади функціонує 4 дитячих будинки сімейного типу (ДБСТ):

1 ДБСТ у м. Хмільник, в якому виховується 5 дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 особа з їх числа;

1 ДБСТ – у с. Широка Гребля, де виховується 5 дітей, позбавлених батьківського піклування,

1 ДБСТ – у с. Лозова, де виховується 5 дітей, позбавлених батьківського піклування;

та дитячий будинок сімейного типу, якому нещодавно виповнилося 15 років у с. Педоси, на сьогоднішній день у ньому перебуває 7 статусних дітей.

Також у нашій громаді функціонує 6 прийомних сімей:

4 сім’ї – у м. Хмільник, в яких виховується 1 дитина-сирота,

3 дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 особи з їх числа,

1 сім’я – у с. Сьомаки, де виховується 2 дітей, позбавлених батьківського піклування,

1 сім’я – у с. Лелітка, в якій виховується 1 особа з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу - це форми виховання, яким приділяється найбільше уваги зі сторони держави і саме центр соціальних служб та служба у справах дітей є зв’язковими ланками між батьками та органами виконавчої влади.

Відповідно до чинного законодавства на службу у справах дітей покладений контроль за умовами утримання, виховання, навчання прийомних дітей та дітей-вихованців.

Натомість центр соціальних служб здійснює соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, що передбачає здійснення заходів, спрямованих на сприяння створенню прийомними батьками та батьками-вихователями належних умов функціонування прийомної сім’ї/ДБСТ. Соціальне супроводження це не про паперову роботу, а про постійну живу комунікацію з батьками-вихователями/прийомними батьками та дітьми, відвідування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, живе та безоціночне спілкування, допомогу та підтримку. Окрім того, для запобігання емоційному вигорянню, проводяться групи зустрічей для прийомних батьків та батьків-вихователів.

Насправді, діяльність прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу - це надзвичайно благородна справа, яка вимагає від батьків відповідальності, терпіння, уваги, мудрості, витривалості та сили духу, а від фахівців центру соціальних служб та спеціалістів служби у справах дітей - упевненості, фаховості та людяності.

Хмільницький міський центр соціальних служб

Назад до розділу