• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

До уваги фізичних осіб - платників податків

eye

182

16.12.2021 08:24

RSS

Стаття 70 Податкового кодексу України зобов’язує фізичних осіб - платників податків подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 70.7).

До облікової картки фізичної особи - платника податків та повідомлення вноситься інформація, зокрема, про прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, місце проживання, громадянство, серію та номер документа, що посвідчує особу, ким і коли виданий (п. 70.2).

Отже, у разі виникнення змін у вищеперелічених особистих даних, платник податків зобов’язаний протягом місяця подати контролюючому органу заяву про зміну таких даних.

На сьогодні існує два способи подання заяви про зміну даних.

1. У паперовому вигляді

до будь-якої державної податкової інспекції особисто або через представника (за наявності довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку) з наступним переліком документів:

- заповнена заява про внесення змін за встановленими формами, які можна отримати в ДПІ

- документ що посвідчує особу (паспорт, свідоцтво про народження - для осіб які не досягли паспортного віку, посвідка на постійне/тимчасове проживання - для іноземців);

- документ про зареєстроване місце проживання або місце тимчасового перебування (якщо така інформація відсутня в документі, що посвідчує особу);

інші документи, які підтверджують зміну даних про особу (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду тощо).

Іноземці, які не мають посвідки на постійне або тимчасове проживання, подають заяви за ф.№5ДР до головних управлінь ДПС в областях та м.Києві, пред’являють переклади вищевказаних документів українською мовою (засвідчені в нотаріальному порядку) та надають їх копії.

2. В електронному вигляді (тільки ф.№5ДР для громадян України)

за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника».

 

Назад до розділу