• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Хмільницькі школи стали ліцеями – чому так?

eye

617

12.01.2022 10:20

RSS

Освіта Хмільницької міської територіальної громади йде шляхом державних реформ. На разі, у громаді проходить процес переоформлення установчих документів закладів освіти відповідно до Закону України "Про повну загальну середню освіту" від 20 січня 2020 року.

За цим Законом освіта ділиться на три цикли:

  • початкова школа (1-4 клас),
  • гімназія (5-9 клас)
  • ліцей (10-12 клас).

Звісно, усі ці цикли пройдуть уже діти, які навчаються в Новій українській школі, зараз вони у перших – четвертих класах.

Тобто, школи, які випускатимуть дванадцятикласників, тепер мають називатися ліцеями, дев’ятикласників – гімназіями, а четвертокласників – початковими школами.

Назви «Загальноосвітня школа І / II / III ступеня» вже немає.

Гімназія може мати у своєму складі початкову школу, ліцей – і гімназію, і початкову школу.

Початкова може мати у своєму складі дошкільну освіту.

За відповідні зміни Хмільницька міська рада проголосувала наприкінці минулого 2021 року, щоб у травні 2022 року школярі вже могли отримати документи про освіту з новою назвою.

Управління освіти, молоді та спорту міської ради подаватиме замовлення на свідоцтва до єдиної бази у Київ. А з нового навчального року право на фінансування матимуть лише заклади, що зареєстровані за назвами, визначеними в Законі.

Поки що освітні заклади кардинально не зміняться. Новації приходитимуть поступово.

Надалі передбачається, що три класи ліцею будуть профільними. Але поки що законодавство про профільну освіту лише розробляється в Міносвіти і науки України. (ст. 31 ЗУ "Про повну загальну середню освіту").

Відповідно до Закону України «Про освіту», заклади освіти мають 5 років на переоформлення установчих документів для приведення їх у відповідність до чинних норм.

Але вже з 28 вересня 2022 року в територіальних громадах не може бути жодних загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ) зі ступенями (звідки і йде поняття «пониження ступеня»), НВК чи НВО. Лише початкові школи, гімназії та ліцеї.

Тож за освітнім Законом у Хмільницькій громаді тепер буде 14 ліцеїв, 4 гімназії та 1 початкова школа.

Управління освіти, молоді та спорту Хмільницької міської ради

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

 

 

 

 

Назад до розділу