• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Вшанували пам’ять кіборга Дмитра Склярова

eye

299

20.01.2022 14:25

RSS

Сьогодні, 20 січня, минули сьомі роковини загибелі нашого земляка, захисника Донецького аеропорту Дмитра Склярова.

У селі Журавне, що входить до населених пунктів Хмільницької міської територіальної громади, поряд із місцем поховання Героя, відбулося пам’ятне віче.

За дорученням міського голови Миколи Юрчишина в пам’ятному заході взяли участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Андрій Сташко та начальник управління освіти, молоді та спорту Віталій Оліх, староста Порицького старостинського округу Валентина Маліновська.

В пам’ятному заході також взяли участь голова ГО «Спілка учасників АТО м.Хмільника та Хмільницького району» Валентин Ковальський, голова Хмільницької громадської організації «Народне Віче Хмільник» Микола Михальнюк, однокласники загиблого Героя, односельчани, педагогічний та учнівський колектив ліцею села Журавне та ліцею села Уладівка Іванівської громади.

Також учасники заходу поклали квіти до пам’ятної дошки герою - кіборгу, встановленої на фасаді ліцею села Журавне.

Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали "кіборгами", а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу. У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку "Дніпро-1", вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них — посмертно. 16 січня з ініціативи самих "кіборгів", які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам’ять загиблих побратимів.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників -"кіборгів", які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових, з них 8 кіборгів із Вінниччини: Буйлук Анатолій Андрійович, Зулінський Сергій Миколайович, Камзінов Шайдула Хайрулович, Кондратюк Олександр Іванович, Скляров Дмитро Сергійович, Осаулко Юрій Леонідович, Франишин Дмитро Юрійович, Шевчук Леонід Володимирович.

 

Відділ культури і туризму Хмільницької міської ради

Назад до розділу