• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Створили нову декларацію на основі попередньої – що треба знати?

eye

301

22.02.2022 09:26

RSS

Заповнення нової декларації на основі попередньої — один із найзручніших способів швидко подати декларацію. Проте навіть якщо Ви заповнюєте нову декларацію на основі раніше поданої, не варто втрачати пильність.

Цього року варто перевірити не лише актуальність інформації в розділах, але і зважати на нові та оновлені блоки.

Оновлення блоків пов’язані із запровадженням Верховною Радою нового адміністративно-територіального устрою, рішенням Ради національної безпеки й оборони (РНБО), що стосується іноземного громадянства, та змінами, необхідними для подальшого полегшення процесу декларування.

У яких розділах потрібно перевірити дані та додати нову інформацію, щоб випадково не помилитися?

Розділ 1 «Вид декларації та звітний період» декларації — нові спрощені види декларацій

  • Оновилися поля для зазначення виду декларації. Тепер є три види декларації: щорічна, при звільненні та кандидата на посаду. Тому для подання щорічної декларації вам потрібно буде обрати вид «щорічна», а потім обрати одну з двох позначок: «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування», або ж, якщо ви більше не публічний службовець і це ваша остання декларація (раніше «декларація після звільнення»), оберіть позначку «я припинив/ла виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування».

Розділи 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування», 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування», 3 «Об’єкти нерухомості», 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» та 13 «Фінансові зобов’язання» декларації — адресні блоки

  • Оскільки відбулася адміністративно-територіальна реформа, було змінено поля адресного блоку, тому при переносі даних із чернетки вам потрібно буде оновити інформацію щодо адреси. Назви об’єднаних територіальних громад, міст/сіл, районів доступні для вибору із довідника.

Розділ 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування» декларації та всі інші розділи декларації, де вимагаються назви юридичних осіб — коди ЄДРПОУ

  • Потрібно додати код ЄДРПОУ (ідентифікаційний код юридичної особи) у відповідному полі.

Розділи 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування» та 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» декларації — новий блок для заповнення

  • Додався новий блок «Для ідентифікації за межами України».
  • У цьому блоці варто обов’язково зазначити відомості про варіанти написання прізвища, імені, по батькові латиницею (із зазначенням реквізитів відповідних документів), а також підтвердити відсутність громадянства (підданства) іноземної держави.
  • У разі наявності у вас документу (наприклад, закордонного паспорту, посвідки на проживання, дипломатичного паспорту України, посвідки на проживання, карти поляка, паспорту громадянина іншої держави тощо), у якому відображено варіант написання вашого повного імені латиницею, у відповідному блоці полів слід обрати позначку «Дані наявні» та заповнити блок.
  • Також під цим блоком необхідно вказати чи є у вас іноземне громадянство.

Розділи 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування» декларації — нові позначки

  • У блоці «Місце фактичного проживання або поштова адреса, на яку суб’єкту декларування Національним агентством може бути надіслано кореспонденцію» додано дві позначки — «це адреса місця фактичного проживання» та «це адреса для листування».

Розділи 3 «Об’єкти нерухомості», 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)», 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби», 10 «Нематеріальні активи» — поле «Тип вартості майна»

  • З’явилося поле «Тип вартості майна», де потрібно обрати одну із позначок — «Це вартість на дату набуття права» чи «Це вартість за останньою грошовою оцінкою».

Розділ 10 «Нематеріальні активи» декларації — оновлення блоку

  • У цьому розділі оновився блок про криптовалюти. Тому, якщо ви володієте криптовалютою, потрібно внести відповідну інформацію.

Розділ 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації — джерело доходу

  • Потрібно оновити інформацію про джерела доходів, а також їхній розмір.

Розділ 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації — оновлений блок

  • Цей розділ декларації необхідно щороку оновлювати, адже в ньому зазначаються видатки, а також правочини, здійснені / вчинені лише у звітному періоді.

Забарський Віктор Борисович, головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції, уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Хмільницької міської ради

 

Назад до розділу