• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Інклюзивно-ресурсний центр - у пріоритеті розвиток дитини

eye

314

RSS

Ось уже як понад три роки до Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Хмільницької міської ради (надалі - ІРЦ) поспішають батьки з дітьми, які мають нетипові, особливі, потреби. Найчастіше їхніми запитами є визначення форми (інклюзивне) навчання, корекційно-розвиткові заняття вузьких спеціалістів (логопеда, дефектолога, психолога або реабілітолога), з’ясування причин труднощів у навчанні дітей, наявність асистента вчителя в освітньому середовищі тощо.

У червні 2018 року за рішенням 49 сесії Хмільницької міської ради 7 скликання №1502 створено Комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» Хмільницької міської ради. Відтоді фахівці ІРЦ реалізують права дітей з особливими освітніми потребами Хмільницької територіальної громади від 0-18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі, у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти.

За цей період спеціалісти установи провели 153 комплексні оцінки розвитку дітей, з них – 34 повторних, для дітей 2-5 років проведено 417 корекційно-розвиткових занять та 947 – для дітей 6-18 років.

Фахівчині КУ «ІРЦ» Хмільницької міської ради беруть активну участь у психолого-педагогічному супроводі дітей, які навчаються за інклюзивною формою: відстежують динаміку розвитку, визначають категорії освітніх труднощів, встановлюють рівні підтримки в освітньому середовищі, консультують учасників освітнього процесу у написанні ІПР.

Так, за період роботи спеціалісти ІРЦ взяли участь у 287 Командах психолого-педагогічного супроводу, надали 192 консультації педагогам освітніх закладів та 360 батькам.

«Діяльність КУ «ІРЦ» Хмільницької міської ради забезпечують 5 фахівців, які постійно працюють над своїм професійним розвитком. На часі - власний професійний саморозвиток, професійне вдосконалення, особливо у нашій галузі – інклюзивному навчанні. Наші фахівчині – постійні учасники вебінарів, відео лекцій, інтернет-конференцій, набувають нових умінь і знань. Адже нині потрібно бути обізнаним у методичному і дидактичному забезпеченні інклюзивної освіти», - каже директорка КУ «ІРЦ» Хмільницької міської ради Галина Панаскевич.

В освітньому просторі Хмільницької територіальної громади спостерігається позитивна динаміка розвитку інклюзивного навчання. У 2018 році у закладах дошкільної освіти відкрито 4 групи (5 вихованців) з інклюзивним навчанням, у 2019 році – 5 (7 вихованців), у 2020 році – 8 (10 вихованців), у 2021 році – 13 (20 вихованців).

У 2018 році у закладах загальної середньої освіти відкрито 6 класів (10 учнів) з інклюзивним навчанням, у 2019 році – 13 (19 учнів), у 2020 році – 17 (28 учнів), у 2021 році – 29 (53 учні).

Загалом 73 особи з особливими освітніми потребами здобувають освіту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Працюємо для розвитку дітей з особливими освітніми потребами!

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Хмільницької міської ради

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

Назад до розділу