• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Продовжено воєнний стан з 26 березня ще на 30 діб

eye

146

16.03.2022 11:55

RSS

В Україні подовжено воєнний стан, запроваджений на тлі нападу Росії 24 лютого. Його дію пролонговано на 30 діб з 05:30 26 березня.

Нагадуємо основні заходи, які передбачає воєнний стан.

Воєнний стан - це особливий правовий режим, що надає спеціальні повноваження держорганам влади для запобігання загрозі. Він передбачає тимчасове обмеження прав та свобод громадян, законних юридичних інтересів.

Вимоги правового режиму, які можуть бути застосовані:

- використання потужностей та трудові ресурси підприємств, установ та організацій усіх форм власності на потреби оборони, зміна режиму їхньої роботи, зміна виробничої діяльності, умов праці, згідно із законодавством про працю.

- введення комендантської години.

- встановлення особливого режиму в'їзд/виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, руху транспорту.

- перевірку документів у громадян, а у разі потреби - огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень, житла, за винятком обмежень, передбачених Конституцією.

- заборона мирних зборів, мітингів, ходи і демонстрацій, різних масових заходів.

- обмеження вільного пересування.

- обмеження права власності через примусове відчуження майна у громадян та підприємств на оборонні потреби (передбачена за це компенсація та повернення майна).

- обмеження трудових прав через запровадження трудової повинності, проте передбачаються: соцзахист, право на відпочинок, мінімальна зарплатня

Назад до розділу