• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як допомогти вимушеним переселенцям?

eye

280

23.03.2022 16:46

RSS

Під час комунікації з вимушеними переселенцями важливо розуміти ситуацію та правильно поставитися до українців, які потребують допомоги.

Ось декілька порад від UNICEF, які допомагають легше та дієвіше вирішувати потреби людей та при цьому не порушувати їхній психологічний простір.

Є сенс це прочитати:

1. Тиша та можливість побути наодинці - дуже важливі. Люди могли бути під обстрілами, перший час можуть бути знервованими. Допоможіть їм задовольнити фізіологічні, базові потреби. Тихе місце з можливістю хоч якось усамітнитися допоможе стабілізуватися.

2. Утримуйтеся від додаткових запитань та розмов, якщо людина сама їх не ініціює. Не починайте першими розпиту- вати про те, що відбувалось там, звідки приїхали люди. Коли вони будуть готові – поділяться з вами самі. Не давайте обіцянок, які ви не можете виконати. Якщо людина плаче – дайте їй поплакати, не зупиняйте її, просто побудьте поруч.

3. Якщо у вас під опікою опинилась родина з дітьми – допоможіть зайняти дітей справами. Дітям треба дати час на адаптацію.

4. Корисні заняття для дітей та активне дозвілля , режим дня допоможе їм максимально нормалізуватися.

5. Допоможіть знайти інформацію про те, де можна отримати допомогу для внутрішньопереміщених осіб у вашій громаді.

6. Ви значно краще орієнтуєтесь у громаді, тому ваша допомога та, можливо, супровід до відповідних служб буде дуже корисним.

7. Сприймайте запитання з розумінням. Намагаючись адаптуватися та немов би «повернути старе життя», люди задають запитання, які вам, як приймаючій громаді, можуть здаватися дивними та не на часі: про холодильник, про гарячу воду, про вай-фай. Будь ласка, ввічливо відповідайте, пояснюючи ваші можливості.

8. По можливості, не залучайтеся до емоційних розмов у громаді, що стосуються негативних історій, пов’язаних з поведінкою людей, які переїхали з інших регіонів і жили чи наразі живуть у вашій громаді.

9. Залучайте до допомоги вашій громаді, коли люди відчують себе у безпеці.

Приблизно на третій – четвертий день після переїзду, після задоволення базових потреб своєї родини та отримання відчуття безпеки, люди готові підключатися до допомоги іншим. Залучіть людей до волонтерської діяльності у громаді.

Назад до розділу