• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

До уваги абонентів КП «Хмільникводоканал»

eye

310

05.04.2022 13:47

RSS

КП «Хмільникводоканал» інформує про те, що відповідно до норм Законів України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про житлово-комунальні послуги» та «Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» вводиться плата за абонентське обслуговування споживачів, яка є обов’язковим платежем для всіх абонентів із якими укладено індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення і які приєднані до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування — платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором, що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення).

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому згідно постанови КМУ від 21.08.2019 №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» державою встановлено граничний рівень плати за абонентське обслуговування споживачів.

Абонентське плата застосовується окремо до кожної з послуг, що споживається абонентом, а саме до централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Розмір плати за абонентське обслуговування нараховується щомісячно у фіксованому розмірі на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців у квартирі.

З моменту впровадження нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення КП «Хмільникводоканал» вводить плату за абонентське обслуговування для усіх споживачів: юридичних осіб (включаючи бюджетні установи незалежно від місця розташування) та населення (населення приватного сектору; населення у багатоквартирних будинках), з якими укладені індивідуальні договори про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення і приєднані до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

У зв’язку з прийняттям Закону України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» та керуючись нормами ч. 5 ст. 13 вказаного Закону, ст. ст. 633, 634 Цивільного Кодексу України, 19.05.2021 року на офіційному сайті КП «Хмільникводоканал» та на офіційному сайті органу місцевого самоврядування опубліковано публічну пропозицію про укладення публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для споживачів .
Такий договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів, з дня опублікування тексту договору на сайті КП «Хмільникводоканал» та на офіційному сайті органу місцевого самоврядування (дата опублікування 19.05.2021), співвласники багатоквартирних будинків, не прийняли рішення про вибір іншої моделі договірних відносин, а власники індивідуальних житлових будинків не вчинили дій, щодо відключення від комунальної послуги.

Звертаємо увагу, що витрати на абонентське обслуговування завжди були закладені в тарифі, але після змін у законодавстві витрати на абонентське обслуговування виведені в окремий платіж.

Відповідно плата за централізоване водопостачання та централізоване водовідведення складатиметься із двох платежів:

  • плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру встановлених тарифів на послуги з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення та обсягу фактично спожитої комунальної послуги;
  • плати за абонентське обслуговування, в розмірі, визначеному Виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України.

Відповідно наказу № 42 від 31.03.2022р. КП «Хмільникводоканал» встановлено розмір плати за абонентське обслуговування по договору/ абонентському рахунку на місяць для споживачів:

– плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальної послуги з централізованого водопостачання складає 17 грн.50коп.

– плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальної послуги з централізованого водовідведення складає 17 грн.50коп.

Адміністрація КП «Хмільникводоканал»

Назад до розділу