• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Уроки пам’яті людської

eye

194

11.04.2022 09:35

RSS

На спомин про міжнародне повстання в'язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року у всьому світі за ініціативою ООН відзначається пам'ятна дата – Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Саме в цей день останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”.

Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо. І відтоді, ця пам’ятна дата болить незагойною раною в серцях народів світу.

Централізована система фашистських концтаборів призначалася для фізичного знищення цілих народів, в першу чергу слов’янських; тотального винищення євреїв, циган; нещадної експлуатації в’язнів в якості робочої сили. Концентраційні табори оснащувалися душогубками, газовими камерами та іншими засобами масового винищення людей, крематоріями. Були створені табори смерті, де ліквідація в’язнів йшла безперервним і прискореним темпом, де ув’язнені жили не більше трьох-шести місяців: там розповсюджувався наказ про “умертвіння роботою”.

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських таборів — це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антинацистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

Пам’яті закатованих у нацистських таборах та в інших місцях смерті в КЗ «Бібліотека для дорослих» організована книжкова виставка «Уроки пам’яті людської».

Світла пам’ять людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору.

Не забудемо!

За інформацією КЗ «Бібліотека для дорослих»

 

Назад до розділу