• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

До уваги споживачів послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення

eye

407

26.04.2022 12:43

RSS

Міська влада постійно дбає та здійснює необхідні заходи для забезпечення життєдіяльності своєї територіальної громади, насамперед, це – безперебійне забезпечення населення якісною питною водою, енергоресурсами, різними видами зв’язку, іншими комунальними послугами.

Виконавчий комітет Хмільницької міської ради надає обгрунтування щодо зміни тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що надаються Комунальним підприємством «Хмільникводоканал» Хмільницької міської ради.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги»

одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері житлово-комунальних послуг, є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують, надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

Процедура щодо зміни тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення проведена з дотриманням положень «Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 року №130. Інформацію про намір здійснити зміну тарифів КП «Хмільникводоканал» було розміщено в друкованому засобі масової інформації, а саме у газеті «Життєві обрії», на офійному сайті підприємства КП «Хмільникводоканал» та на сайті Хмільницької міської ради з встановленим терміном на 14 днів прийому зауважень і пропозицій.

Зауважень та пропозицій щодо розрахунків економічно обґрунтованих тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення від споживачів послуг, в установлений термін, не надходило.

На сьогодні, діючі тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення не відшкодовують фактичні витрати КП «Хмільникводоканал», що в свою чергу призводить до збитковості підприємства та збільшення кредиторської заборгованості, вкрай ускладнює можливість забезпечення споживачів КП «Хмільникводоканал» питною водою та послугами з водовідведення..

Зміна тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивним та необхідним заходом для належного функціонування КП «Хмільникводоканал», щоб забезпечити споживачів питною водою та послугами з водовідведення. На збільшення собівартості складових тарифу на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення впливають чинники, які не залежать від господарської діяльності підприємства, а саме: збільшення розміру мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податків, зборів, платежів, підвищення цін (тарифів) на реагенти, паливно-енергетичні ресурси та інших матеріальних ресурсів.

Розрахунок нових тарифів КП «Хмільникводоканал» здійснений відповідно до Постанови КМ України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», які забезпечать економічно обґрунтовані витрати в собівартості цих послуг.

Слід зазначити, що специфіка господарської діяльності підприємств, що забезпечують послугами з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення споживачів різних регіонів України, базується на різних чинниках, які об’єктивно впливають на фінансові результати діяльності цих підприємств та рівень тарифів. Різний рівень тарифів на підприємствах водопостачання та водовідведення значним чином залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг, а саме: від джерела водопостачання, якості води в джерелі водопостачання, технології очищення, обсягу реалізації послуг водопостачання та/або водовідведення, розгалуженості комунікацій та багато інших факторів, які впливають на величину собівартості тарифів. Найвищий рівень тарифів у суб’єктів господарювання, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, велику протяжність мереж.

 

Зміна розміру тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення є об’єктивною необхідністю, яка надасть можливість підприємству дотримуватись норм законодавчих актів у сфері оплати праці, вчасно розраховуватись з бюджетом по податкових платежах і оплачувати за спожиту електроенергію та одночасно забезпечувати місто у повному обсязі послугами з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

У нашій державі передбачені механізми захисту соціально вразливих і незахищених верств населення. Перш за все це субсидії, які безперешкодно може оформити кожна родина, витрати якої на житлово-комунальні послуги перевищують встановлений законодавством рівень. Отже, підвищення вартості послуг з водопостачання та водовідведення не позначиться на платоспроможності вразливих верств населення.

Міська влада пішла на такі непопулярні кроки щодо встановлення нових тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення заради того, щоб була реальна можливість забезпечувати населення громади питною водою у важкий теперішній час та не допустити санітарно-епідеміологічної, екологічної катастрофи в місті.

Виконавчий комітет Хмільницької міської ради

Назад до розділу